banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Arvostelut


<< Takaisin

Chimay Blue - Kuukauden Olut 03/2013


Panimo: Chimay

Maa: Belgia Tyyppi: Belgian Strong Ale
Vahvuus: 9,0% Arvosana: pisteet kokonainen lasipisteet kokonainen lasipisteet kokonainen lasipisteet kokonainen lasi ( 4 ) EBU: 17Chimay Blue - Kuukauden Olut 03/2013

Veikko: 
Chimayn pulloa voisi kuvailla jopa somaksi. Etiketin sininen väri on hieman mystinen. Fontti vie Aasiaan, mutta kohopainatettu pullo ei. Munkkiluostarihan tästä tulee mieleen. Vilkaisen pullon takaetikettiä ja sieltä löytyykin Authentic Trappist Product -merkki. 

Olut kaadetaan lasiin. Väri on todella tumma. Ei sysimusta, mutta sysiruskea [sic]. Valoa vasten erotan punaisen värin. Näen oman peilikuvani lasista, hui kauhistus. Lasiin jää mukava vaahtokerros. Makea tuoksu ja benediktiinimunkki.

Hörppään. Nam. Alussa viaton hedelmäisyys hemmottelee, mutta kevyt paahteisuus ja ohramallas ottavat vallan. Hiilihappoisuus tuo kivasti rapsakkuutta. Paikoitellen tulee mieleen suklaa ja siirappi. Loppumaussa pinnistelin ja saatoin löytää jopa lakritsia.

Chimay kolmella sanalla: makea, rapea, maltainen. Tätä lisää, suu napsaa. Ja lisätutkimuksia! 

4/5.


Pete:
Pullo kun nostettiin esille, oli tunnelma yllättävä. Pienen sievän pullon siivittelemä odotus oli sanoinkuvaamatonta. Etiketti voi viedä pois alkuperämaastaan Belgiasta, mutta tiedot antoivat muuta osviittaa.

Pullon sisällön kun oli saanut lasiin, oli ensimmäinen ajatus: "Mitä, tämä on todella tummaa!" Yllätyksen siivittelemänä pieni houkutus nousi lisää. Ensimmäisenä nenään kohosi paahteinen tuoksu, mikä oli omalta osaltani odotettavissa. Vaahto oli vahvaa ja pysyi lasissa pitkään.


Alkumaku houkuttelee omalla hedelmäisellä makeudellaan maistajan pidemmälle. Kun päästään vauhtiin, alkaa paahteinen lakritsimainen maku ottaa vallan, mutta hellällä tavalla. Kun on päästy alkuhämmennyksestä eroon, tulee pidemmäksi aikaa vierailemaan maltaan hento ja ystävällinen tervehdys, joka mukanaan tuo makeutta, ehkä jopa karkkimaisuutta. 
Erittäin houkutteleva olut, joka vaatii toisen kokeilukerran.

4-/5.


Mara:
Tumman suklaamainen väri, ja ai että! Niin tummansuklaan värinen! Ihan hymyilyttää. Vaahto on ruskeahkoa, aika runsasta ja pitsi jää. Tuoksu on banaanisen makea, mutta paahteinen. Tässä on nyt tämmöinen paahdetun maltaan sivuvivahde! Erikoista.


Alkumaku on makea ja banaaninen, ihan perusmeiningit vielä tässä vaiheessa. Mutta päämaku osoittaa jälleen kerran salaiset piilevät kykynsä ja täräyttää ilmoille, eli juojan suuhun, tuiman ronskin, makean happaman fiiliksen lakritsan vivahteella. 


Jälkimaku jatkaa päämaun linjaa ja se on pitkä, katkera, lakritsamainen ja melko hyökkäävä. Jälkimaku on päämaun oikea käsi tässä mafiaperheessä.


Kokonaisuutena hieman haasteikas olut, jonka alkoholipitoisuus ei häiritse. Lakritsamaisuus kasvaa ajan myötä ja täyttää suun kaikki pienetkin koloset. Leikkisän hiivamainen viimeistely. Oikein hyvä! Mutta! Jälleen kerran jotain pientä, ei kovin tärkeää, mutta silti jotain jäi puuttumaan. Nyt mentiin "vain" 98%:lla teholla.

4-/5.


Unde:
Chimay Blue kaatui lasiin tuoden mukanaan runsaan rusehtavan vaahdon, sekä oman todella tumman persoonansa! Huhhuh, tämähän on melkein mustaa. 

Tuoksu on houkutteleva, se leikittelee paahteisuuden, hedelmäisyyden ja makeuden kanssa. Mielenkiintoinen olut. 
   
Ensimmäisen suullisen jälkeen olo on hämmentynyt, luostarioluen salat aukeavat vasta muutaman otannan jälkeen. Maussa on paahteista mallasta runsaasti, hento hedelmäisyys, varsinkin alkumaussa raikastaa muuten maltaiden vallitsemaa maisemaa. Paahteisuuden alta työntyy belgian hiiva, hedelmäisellä otteella. Jälkimaku tuo mukanaan hieman lakritsin vivahteita ja makeutta.


Chimay oli hieno olut, se oli rapean hiilihappoinen, paahteisen maltainen ja makea. Lyhyesti sanottuna: jännä olut.

4,5/5.

 

Keskiarvo: 4/5.


Näin tällä kertaa! Seuraava Kuukauden Olut ilmestyy ennen huntikuun puoltaväliä.
Siihen asti, hölökynkölökyn ja terviseks.

Olutseura Vaahtokruunu

Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä