banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Arvostelut


<< Takaisin

Ayinger Frühlingsbier - pieni kevätpörriäinen


Panimo: Aying

Maa: Saksa Tyyppi: Kellerbier
Vahvuus: 5,5% Arvosana: pisteet kokonainen lasipisteet kokonainen lasipisteet kokonainen lasipisteet kokonainen lasi ( 4 + ) EBU: ??Ayinger Frühlingsbier - pieni kevätpörriäinen

Muikeaa maanantaita! Mara is back with mallas.

Nyt mieleni sopukoita on raksuteltu melko lyhyt aika, elikä noin päivän verran. Kävin toivottamassa tervetulleeksi terassikauden ja ensimmäisen terassioluen lähiolutravintolassani eilen sunnuntaina, ja ah, on se hyvä vehnäolut makoisaa lämpöisen auringon alla. Mutta kas! Kyseessä ei ollutkaan ihan tavallinen vehnäolut, vaan kellerbier-tyyppiä edustava Ayinger Frühlingsbier, joka omaan suuhuni upposi suurella mielihyvällä. Viileä neljän asteen lämpötila ja kellerbierien resepti keskiajalta antoivat pätevää aihetta testaukseen.

Hmm, tynnyristä suoraan lasiin, mutta hyvin pieni vaahto. Voi ei, hetikö mentiin metsään tämän oluen kanssa? Onneksi se pieni vaahto pysyi yllättävän pitkään, ihan lähes pohjaan asti. Nyt pelko pois ja eteenpäin!

Väri on samean kultainen (sameus on melko tyypillinen kellerbiereille), sumuisen utuinen. Jostain syystä tätä olutta tuijottaessa ja kohoavia kuplia pohtien, mieleen tulee lapsuudesta tuttu Nuuskamuikkunen, joka jättää talven saapuessa Muumilaakson, ja taustalla soi haikeamielinen huuliharppu. Ensimmäinen lumihiutale laskeutuu taivaalta Muumitalon vieressä virtaavaan pikku puroon.

...

Mutta me emme odota talvea vaan kesää! Ja sitä löytyy tuoksusta! On makeutta, on humalaa, hiivaa ja sitrusta, vastaleikattua nurmikkoa, erittäin mukavaa!

Alkumaku hyvin mieto, pieni sitruunamainen makeus taustalla. Päämaussa sitruunamaisuus yltyy, ja mukaan astelee humalaa ja yrittisyyttä ja trooppista makeutta. Margariinimainen eli voimainen fiilis.

Jälkimaku on iloisen karvas, humalaisen hento. Nopea ja upea. Kuin leppäkertun lento.

Vaikka tuttavapiirini tuntee minut synkkyyden ja kylmyyden ystävänä, ja oluen väristä mieleen juolahti Nuuskamuikkusen haikea lähtö Muumilaaksosta, nostattaa siltikin tämä olut pienen hymyn sinne suupieleni seutuville. Olipas positiivinen kokonaisuus! Melkein harmittaa tällainen iloisuus. Mutta, aika mietohan tämä olut onpi. Ei vetinen, mutta... Ei olla kaukana vetisyydestä. Vehnäoluiden ja sen tyyppisten oluiden ystävänä ja kenties ympäristön ja sään ja ajankohdan yhteisvaikutuksesta tulee jälleen kerran annettua vähän "hyvän mielen -lisää", eli muut voivat ottaa ainakin puolikkaan pisteen pois, mutta henkilökohtainen arvosanani on 4+/5. Lähempänä totuutta ehkä se 3,5 tai 4-, mutta oma kieli, oma mieli.

 

Positiivisissa tunnelmissa ehkä taas viikon kuluttua, ehkä jo aamutuimaan (mutta en lupaa mitään), siihen asti, lämpimää ilmaa ja eis ygeían!

Olutseura Vaahtokruunu

Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä