banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Portteri vs Stout - Sokkomittelö
16.2.2016 klo 13:32 Mara

Näppäimistöllä Veikko tässä, moi.

Eräänä tammikuisena sunnuntaina päätimme ottaa selvää onnistummeko tekemään eroa stoutin ja portterin välillä. Nuo sisartyylit kun ovat kovin lähellä toisiaan ja ne pienet eroavaisuudet jakavat useasti mielipiteitä. Aiheen tiimoilta on toki kirjoitettu monia hyviä artikkeleita, tosin ne eivät ole tarjonneet meille tarpeeksi uskottavia ratkaisuja. Siispä istuimme alas ja kävimme empiirisiin maistelupuuhiin.

Ennakko-olettamuksilta pyrimme välttymään vanhan kunnon sokkotestin avulla. Myönnettäköön, että allekirjoittanut ja Mara tiesivät oluet entuudestaan, vain järjestys tuli meille sokkona.

Nautitut oluet olivat:

Hoppin' Frog Silk Porter 3,5 / 5
Anchor Brewing Anchor Porter 3 / 5
Lost Abbey Serpent Stout 4- / 5
Carlow O'Hara's Irish Stout 2- / 5
Evil Twin Lil' B 4+ / 5
Rogue Chocolate Stout 3,5 / 5 

Allaolevasta taulukosta nähdään maistelijoiden arvaukset. Jälkikäteen ymmärsin, että olisi ollut viisasta pyytää jokaiselta maistajalta perustelut kumpaa olutta luulee juovansa. Näin olisimme voineet vetää jotain johtopäätöksiä. Nyt maistelu jäi mututuntuman tasolle ja sillä linjalla jatkettanee tulevaisuuteen. 

Kuten todettua, stoutin ja portterin eroista ollaan montaa mieltä, sillä makumaailmat ovat niin samanlaiset. Itse erottelen karkeasti portterin makeaksi ja stoutin kuivaksi. Sillä rajanvedolla pärjättiin tässä testissä, vaikkakaan se ei ole koko totuus. Olen myös todennut stoutit lähes poikkeuksetta reilusti paahteisimmiksi. Olen kuullut myös huhuja portterin nahkaisesta tai tallisesta mausta, mitkä tosin eivät ole niitä makuja, joita lähtisin oluestani mieluiten etsimään. Mene ja tiedä, makuasioita ja rajanveto häilyvää. Päteä voi toki aina.

Jos tästä jotain tipsejä lukijalle antaisi, niin hanki seuraavalla kerralla itsellesi portter ja stout. Maista ja hae portterista kypsiä hedelmiä, lievää makeaa paahdetta, tallia, nahkaa ja yrttejä. Stoutista voit taas etsiä kuivaa paahdetta (toisinaan jopa metallista), vahvaa kahvia, suklaata ja kermaa. Huomaa, mitä samoja makuja löydät ja mitä eroavaisuuksia.

Ensi kertaan siis, kippis!

T. Veikko


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä