banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Syyskuun oluttapaaminen - Parhaimmat!
26.10.2015 klo 14:31 Mara

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan eli heissan ja tere!

Syyskuun lopussa kokoonnuttiin pienimuotoisesti Kauniaisten syövereihin Maran hämyiseen lymypaikkaan maistelemaan parhaimpia olusia. Mutta niin kuin lähes aina, taskustani löytyi twisti soppaa hämmentämään. Sokkotestailusta oli siis kyse, enkä edes kertonut pojille aihetta sen tarkemmin kuin että "Parhaimpia olusia juodaan". Pistin tähän vielä yleiseksi kuumotukseksi pienen kisan veikkaajien välille, eli oikein lähimmäksi arvannut sai sitten lopuksi palkinnoksi lisää olutta! Voi pojat. Itse isäntänä en voinut tähän sokkotestailuun osallistua, mutta annan erillisesti omat mietteeni näistä olusista. Mutta käydäänpä nyt itse asiaan. Ensimmäinen olut oli nimittäin

Sandels Vehnäolut

Helppo, suomalainen vehnäolut. Vai oliko? Mietteitä tästä:

"Päivää että pätkähti. Vaikuttaa hieman pliisulta vehnäoluelta, jossa banaania ja neilikkaa. Alussa pieni puraisu, mutta maku jää ikävän lyhyeksi. Kyllähän tätä hörpöttelee, mutta jotain olisi makumaailmaan kaivannut lisää”.

“Jaa jaa. Ihan jees, jos sikäli mikäli neilikkaa maussa. Vetinen. Voisi olla vehnäolut, mutta on kenties jotain muuta”.

Arvosanat:

Veikko: 2,5/5     Pete: 2-/5

Mara: 2,5/5. Vetinen tapaus, jossa on aavistus banaania ja vehnämäistä pöhinää, mutta hieman liian vetinen.

Veikkaukset olivat jepulimaisesti seuraavat:

Veikko: “Saksalainen vehnäolut, jossa 3,5% voltteja. Kenties joku Franziskaner”

Pete: “Veikataan eroavaisuuden vuoksi belgialaista saisonia, jossa 4%”

Kyllähän tästä Veikolle napsahti pojo lähimmästä veikkauksesta, joten tilanne on 1 – 0 Veikolle. Tästä klikkailemalla pääsee Sandels Vehnäoluen arvosteluun.

Sitten seuraavaan oluseen, joka oli mallia

Pilsner Urquell

Tämähän on mukavasti humaloitu tsekkiläinen pilsneri. Mietteet tästä:

“Tuoksusta tuli mieleen voimainen diasetyyli, mutta maussa potkaisi katkeruus, vaikka maku on voisen maltainen”.

“On hyvää. Voinen tuoksu, jossa ehkä vähän rautamainen vivahde. Viittaa pilssiin. Maussa on humalaa, ruohoa ja voita. Hapokas ja voimakkaasti humaloitu”.

Arvosanat:

Veikko: 3/5     Pete: 3/5

Mara: 3+/5. Mukavan voinen ja rapsakka pilsneri, joka on humaloitu reippaalla kädellä. Tämä on hyvä.

Sitten vielä veikkaukset kisailijoilta:

Veikko: “Mausta tuli mieleen eka Urquelli, mutta en sano sitä. Tää on paha. Onko tää liian katkera Urquelliksi? Veikataan kuitenkin brittiläiseksi IPAksi tämä”.

Pete: “Ei tässä auta kun veikata Pilsner Urquell”.

No nyt kyllä! Molemmat olivat ihan jäljillä! Petelle kuitenkin piste täysin oikeasta veikkauksesta, joten tilanne on tasan 1 – 1. Tästä vielä kliks seuramme arvioon Urquellistä.

Ja näinikkään kolmanteen oluseen, eli

Fuller's 1845 Celebration Ale

Englantilainen Strong Ale, jossa on väitetysti paahdetta ja hedelmäistä kikattelua. Onko? Mietteet:

”Ekana mieleen tuli Belgia ja kypsät hedelmät. Vähän tunkkainen Siirappinen, muttei liian makea. Myös mukava puraisu, mutta tällä ei kuuhun päästä”.

”Tässä on kivaa luumua, kypsää hedelmää ja mallasta ja kaikenlaista kivaa. Olemus on tuttu. Hieman humalaa oli maussa, maussa myös jonkilaista hernemäisyyttä”.

Arvosanat:

Veikko: 3+/5     Pete: 3+/5

Mara: 3,5/5. Jännittävä tapaus, sillä maistuu ihan belgioluelta lähes. Maussa voisi olla vähän paahdetta ja toffeeta, mutta yleinen kypsien hedelmien ja luumun fiilis on vahva. Mukavan pehmeä minun suuhun.

Veikkaukset menivät mönkään molemmilla, mutta ymmärrettävistä syistä:

Veikko: ”Tekisi sanoa veikkaukseksi vaan Belgia, mutta sanotaan läpällä Velkopopovický Kozel Dark”.

Pete: ”Veikataan kanssa ihan läpällä, veikkataan belgialainen Chimay Première Red”.

Ei kummallekaan pisteitä, joten tilanne on edelleen 1 – 1. Tästä vielä pääsee alkuperäiseen Fullersin arvioon, näin.

Sitten toka vika, eli olut nimeltään

Brugse Straffe Hendrik Quadrupel

Nyt ollaan Belgiassa. Tämä tuju 11%:nen Quadrupel herätti seuraavanlaisia mietteitä:

”No joo. Alussa oli huikea vaahto. Taas on kypsää linjaa, eli belgialainen meininki. Makean karkkinen, vahva olut. Huuliin jää siirappinen makean tahmainen fiilis. Vaikea olut, ja hyvää, mutta vaikea eritellä tarkemmin yksittäisiä makuja”.

”Taas on tuttu. Kypsää ja hapanta hedelmää. Paksua mallasta, ei överi makea. Kypsät hedelmät kyllästyttävät, vaikka tää on ihan hyvää”.

Arvosanat:

Veikko: 3,5/5     Pete: 3+/5

Mara: 3+/5. Nyt on jotain tapahtunut tälle oluelle, sillä fiilis uupuu täysin. Yskänlääkemäinen vivahde maussa. Ei ole enää läheskään yhtä hyvää kuin aiemmin, oma aikaisempi arvosanani putoaa 4,5 ---> 3+. Karua, mutta tämä ei enää maistu.

Veikkaukset olivat molemmilla hyvät:

Veikko: ”Veikataan maaksi Belgia, tyyliksi Barley Wine. Tai oikeastaan veikataan tyyliksi Tripel/Quadrupel”.

Pete: Kyllä tämä on belgialainen. Veikataan Gouden Carolus Classic”.

Jeps. Molemmat olivat lähes yhtä lähellä/kaukana oikeasta vastauksesta, joten molemmille piste. Tilanne on kutkuttava 2 – 2 ennen viimeistä olutta! Tästä alkuperäiseen arvioon kliks.

Viimeinen olut, illan Final Boss, on

Rochefort 8

Taas belgialainen tuttu tapaus, kenties? Mietteet kuuluivat:

"Alussa oli märän tiskirätin tuoksu, mutta onneksi se kaikkosi. Vähän tunkkainen ja kuivattu luumu maistuu. Aika vähän kypsää hedelmää varsinkin edelliseen verrattuna. Tuntuu, kuin tässä olisi todella paljon kaikkea, muttei kuitenkaan mitään. Ihan hyvää".

"Ei ollut mieleen. Kevyt, karkkinen, aniksinen, kuin pölyinen karkki, joka on pyörinyt sängyn alla. Semmoinen maku. Ei ole oikein hyvä, kai. Vaikeaselkoinen. Ei juuta, ei jaata".

Arvosanat:

Veikko: 3,5/5     Pete: 2,5/5

Mara: 3+/5. Voihan hemmetti. Vanha ystäväni. Petit minut. Maistut ja tuoksut tunkkaiselta. Oletko hieman sairas? Harmin harmi. Tämänkertainen batch Rochefort 8:aa ei toiminut. Tämäkin olut kokee rajua inflaatiota. Hyvin sääli.

Sitten vielä viimeiset veikkaukset:

Veikko: "Veikkaan Belgiaa, tyyliksi Tripel, vahvuudeksi reilu 4%".

Pete: "Tämä on belgialainen Belgian Strong Ale kera 6%:n".

No juu elikäs juu. Rochefort 8 on belgialainen Belgian Strong Ale ja vitamiinipitoisuus on 9,2%, joten tiukan taiston jälkeen Pete voittaa 2 - 1! Olutta Petelle jeee!!! Tästä vielä alkuperäiseen arvioon näin.

 

Olivat pojat kyllä erittäin jäljillä olusien suhteen ja loppujen lopuksi teemankin suhteen. Teemaveikkaukset olivat about "vanhat tutut" ja/tai "Meidän/Maran mielestä parhaat". Ja tottahan tuo, oluet olivat "Meidän mielestä parhaat", sillä kollektiivitajunta on arvioinut kuukausittain oluita, joista on aina paras valittu Kuukauden Olueksi. Siksi nämä sokkotestin oluet olivat juurikin noita edelliskertojen parhaimpia, eli Kuukauden Oluita.

Sokkotesti poistaa ennakkoluulot, ja saadaan ehkä aidompi tai "oikeampi" mielipide, mutta kyllä itsekin pitää sanoa, että vaikka itse en pystynyt omaan sokkotestailuuni osallistumaan, maistelujeni perusteella monen oluen laatu oli heikentynyt, Brugse Straffella ja Rochefortilla jopa todella rajusti. Syytä en toisaalta tiedä, että miksi näin. Olikohan arvosanoissa alunperin hypelisää?

Tämä otanta oli pieni, joten näiden viiden oluen perusteella ei voida sanoa mikä olut oli Kuukauden Oluista se Kuukauden Olut. Arvosanojen keskiarvon perusteella joko Fuller's tai Brugse Straffe, mutta tällä kertaa ei kumpikaan. Ei Kuukauden Olut -titteliä tällä kertaa.

 

Näin. Tällainen vähän erilaisempi setti oli tällä kertaa. Mutta nyt kimpsut ja kampsut kantoon ja Olutexpoon oluelle! Kiitokset ja tulevaisuuteen ja oluelle! Kippis!

 


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä