banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Chimay-maistelusessio
29.9.2015 klo 22:43 Unde

Viime viikolla järjestettiin olutravintola Kaislassa bloggareille ja muille median edustajillle belgialaisen Chimay-panimon maistelutilaisuus. Paikalla oli puhumassa Chimayn edustaja, sekä myös pohjoismaiden viennistä ilmeisesti vastannut britti-herrasmies. Nimet jäi nappaamatta, mutta asiaa herroilla kuitenkin oli.

Chimay on kohtuullisen tunnettu trappisti-panimo, jossa edelleen munkit kaavut päällään valvovat oluen valmistusta hyväntekeväisyysmielessä, oluen tuotoista kun 90% menee hyväntekeväisyyteen. Chimayn Blue on myös pyörähtänyt sivuillamme useampaankin otteeseen testissä, Kuukauden oluena, sekä Grande Reserve vuodelta 2013.

Mutta itse oluet joita maistettiin. Herrat olivat käyneet Chimayn kellareita läpi etsien hieman harvinaisempia herkkuja janoisille vieraille. Isoja pitkään kypsyteltyjä 0,75 litran pulloja kaadeltiin maistelulaseihin.

Chimay Spéciale Cent Cinquante oli tehty vuonna 2012 juhlistamaan panimon 150 vuotista taivalta ja tarjoiltiin ensimmäisenä. Hälinän ja belgialaisen puhujan edelleen vellovan flunssan vuoksi presentaatiosta ei jäänyt kauheasti käteen, mutta oluesta senkin edestä.

Väriltään olut oli kullankeltainen, nätti tiheä vaahto kertyi pienen maistelulasin mitalta oluen päälle. Tuoksultaan olut oli jännällä tavalla shampanjamainen, rusinainen, maltainen hedelmäinen ja hunajaisen imelä. Sokerinen makeus jatkui myös maussa, hunajan, sokerin, maltaan ja rusinoiden kera. Vaaleammaksi trappistiksi erittäin onnistunut tuotos ja omasta mielestä illan parasta antia.

Chimay Blue vuodelta 2010 tarjoiltiin lasiin seuraavana. Viisi vuotta pullossa kypsynyt Grande Reserve tutusta sinisestä oli myös erittäin hyvä. Tosin en kauheasti osaa sanoa mihin suuntaan tämä eroaa ns. normaalista Blue:sta, mutta hyvää tämä oli.

Olut oli tumman ruskea, jonka päälle levittäytyi sankka tiheä vaahto. Hetken päästä vaahto olikin jo hävinnyt. Tuoksussa punaviinimäistä tanniinia, rusinaa, suklaata, punaisia marjoja sekä hieman kaakaota. Maku on pehmeä, matalien hiilihappojen ansiosta. Maku on maltainen, rusinainen sekä aika makea. Kandisokeria, hiukan marjaisuutta ja kaakaota pystyi havaitsemaan.

Chimay Blue vuodelta 1997 olikin jännempi tapaus. 18-vuotias olut oli jo ideatasolle sen verran jännittävä, että tämän kimppuun hyökkäsi mielenkiinnolla.

Tämä eroaa jo värin puolesta hieman vuoden 2010 versiosta, sillä tämä on hiukan tummeman ruskeaa. Vaahtoa ei ilmesty kaadettaessa. Tuoksu on perinteisen rusinainen, maltainen ja hunajainen. Hieman, jotain 2010 versiosta poikkeavaa yrttisyyttä ilmenee. Moni mainitsi pöydässä korkin, mutta en itse sitä osannut poimia. Maku on pehmeä, maltainen, jännän yrttinen ja makea. Vaniljaa, puuta, hunajaa ja lämmittävää viinimäisyyttä. Hiilihapot ovat vuosien varrella hävinneet, niin myös ehkä jo oluen paras terä. Oli hiukan laimeampi kuin edellinen vuoden 2010 versio. Eli liian kauan ei niitä pulloja kannata säilöä kellarissa.

Ja vinkkinä, kannattaa pitää lämpötila tasaisena, vaikka ei optimia 15 astetta saisikaan kellariin, sillä lämpötilan vaihtelu tekee enemmän hallaa oluelle kuin hiukan korkeampi lämpötila. Ja isot pullot kannattaa kellaroida tietenkin pystyssä, hiivasakka jää silloin pohjalle.

Chimay Bluen hanaversio tarjoiltiin maailman ensi-illassa viimeisenä oluena. Jo ajatuksena belgialainen trappisti, joka on pullokäyvä olut, on hanasta tarjoiltuna erikoinen.

Eniten oluessa häiritsi sen liian kylmä tarjoilulämpötila, sekä se, että en päässyt alussa päähän iskostuneen yhtäläisyyden Guinnessin kanssa yli enää mitenkään. Suutuntumakin kun oli kermainen kuin irkkustouteissa on tapana. Petollisen helppoa juotavaa tuo kyllä oli, mutta itse taidan silti nauttia Chimayn ihan pullosta lasiin tarjoiltuna.

Muille bloggaajille kiitokset maistelu-seurasta, oluet ja seura lämmitti mieltä.


Arvostelu
Amager Marianna The Moody MILF 15.7.2019
Maa: Tanska | ABV: 10% | Tyyppi: Pale Barley Wine | Arvosana: 4½

Tanskalainen Amager on useasti täällä sivustolla esiintynyt, ja syy on se, että yleensä panevat hyvin. Nyt panivat todella hyvin! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä