banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Tallinn Craft Beer Weekend
13.4.2015 klo 22:58 Unde

Tallinnassa järjestettiin mielenkiintoinen oluttapahtuma 27.-28. maaliskuuta, nimittäin Tallinn Craft Beer Weekend toi yhteen niin virolaisia pienpanimoita kuin myös ulkomailta tulevia isojakin nimiä. Suomesta edustamassa oli Stadin Panimo, Euroopasta löytyi panimoiden edustajia niin italiasta, espanjasta, tanskasta ja englannista.

Tällainen tapahtuma on tervetullut virkistys Suomessa jo tuttujen Helsinki Beer Festivalin, OlutExpon ja muiden rinnalle. Tallinna kun on melkein Helsingin esikaupunki-aluetta. Vaahtokruunun edustajista oli paikalla se hörhöin porukka, eli hallitus.

Päädyimme paikalle lauantaipäivänä. Eckerö Linen laiva karahti maihin aamu yhdentoista maissa, mistä ehtikin näppärästi kiertämään muutaman virolaisen olutpuodin läpi ennen kamojen roudausta hotellille.

Kävimme vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Drink Shopissa katselemassa valikoimaa, mikä oli aika hekumallinen olutharrastajan näkökulmasta. Varsinkin kun on tuijotellut Alkon valikoimaa… Sieltä tallustimme vielä Stockmannille, mistä mukaan tarttui paljonkin tuliaisia. Allekirjoittanut nappasi mukaan varsinkin Lambiceja, niitä kun Alkosta ei saa, enkä vielä ulkomailta ole tilannut. Hintataso on edullisempi kuin suomessa, vaikkakin erikoisuudet maksavat tietenkin enemmän. Mutta valikoima on aivan toista luokkaa kuin suomesta.

Tallinn Craft Beer Weekend pidettiin Tallinnan juna-aseman tuntumassa olevassa hiukan kolkossakin teollisuushallissa. Rustiikkinen ulkokuori oli juuri sopiva tällaiselle tapahtumalle, suuret ikkunat valaisivat sisälle eikä tullut samanlaista hämyisen luolan fiilistä kuin Kaapelitehtaalla.

Oluttahan sinne tultiin maistamaan. 50€ hintaan sisältyi narikka, maistelulasi joka oli tyyliltään viinilasin mallinen, sekä tietenkin kaikki oluet. Tämä systeemi nopeutti huomattavasti oluiden tarjoilua, kun ei aina tarvinnut kaivaa kolikoita taskusta. Joku voisi väittää tapahtumaa kalliiksi, ottaen huomioon että rajoitetussa ajassa ei ehdi juomaan ’koko rahan edestä’ olutta. Mutta se ei tarkoituksena olekaan. Itse ehdin viidessä tunnissa maistella 16 eri olutta, mikä oli sinänsä oiva suoritus jos oluita lauantaina oli tarjolla se noin 70.

Ja ruoka, voi pojat! Hyvää bagelia, hampurilaista, juustolautasta jne. oli tarjolla erittäin huokeaan hintaan, ainakin Suomen hintoihin verrattuna. Juuri sopivaa ruokaa oluen kera.

Panimoiden edustajat vastailivat kysymyksiin oluista ja selvästi innostuneina kertoilivatkin ummet ja lammet, jos vain tajusi kysyä. Tässä piilee juuri oluttapahtumien suola. Pääsee keskustelemaan suoraan oluiden tekijöiden kanssa, jotka ovat vielä jopa enemmän innostuneita oluesta kuin me hörhöt. Muutenkin ilmapiiri festivaaleilla oli mukavan lämminhenkinen. Ihmisiä selvästi kiinnostaa laadukas olut. Halli oli tupaten täynnä jo alkuillasta, ihmisiä sai väistellä paljonkin kun lähti metsästämään sitä seuraavaa olutta.

Entäs ne oluet? Itse poimin muutaman mahtavan oluen muiden joukosta.

Virolaisen Pühaste panimon Humalakoda tupla-IPA, johon oli lisätty tolkuton määrä tuoreita sitrushedelmiä, räjäytti tapahtuman alkuvaiheissa potin totaalisesti. Todella raikas, sitruksisen kirpeä ja humalan katkeruus kulkivat käsi kädessä upeasti.

Ehkä tapahtuman erikoisinta antia edusti italialaisen Birrificio del Ducaton Kiss Me Lipsia, joka on tyyliltään Gose. Gose on hapanolut, johon tavallisesti lisätään suolaa tuoden suolaisen ja happaman yhteen. Tässä oluessa oli käytetty Himalajan pinkkiä suolaa. Tässä kyseisessä oluessa edellä mainitut elementit ilahduttivat hapanoluiden ystävää. Vielä kevyeen neljän prosentin runkoon tehty olut oli niin mahtava, että jos joku olut pitäisi valita ensi kesälle mitä joisin pelkästään, se olisi tämä.

Yhteisesti raati valitsi tapahtuman parhaaksi olueksi ruotsalaisen All In Brewingin RLGK 10517 Celebration Stoutin! Tässä oluessa oli juuri sellainen tuoksu mikä Imperial Stoutissa pitääkin olla. Sieltä löytyi tuoretta espresso kahvia, tummaa suklaata, kaakaopapua ja tietenkin rutkasti paahdettua mallasta. Mustan öljyn päälle kertyi vielä nätti kanelin värinen vaahto. Maku oli tuoksua mukaileva, vaikkei aivan hiponut samaa täydellisyyttä. Kaikki tuoksun elementit myös maistuivat, eli kyseessä oli ihan mahtava olut!

Kokonaisuutena tapahtumasta jäi positiivinen ja odottavainen fiilis. Jos tälläistä on tiedossa Virossa joka vuosi, niin tästähän on tehtävä perinne! Suosittelen myös tutustumaan virolaiseen pienpanimoskeneen, se kukoistaa vähintäänkin yhtä reippaasti kuin meillä täällä kotosuomessa.


Arvostelu
Amager Marianna The Moody MILF 15.7.2019
Maa: Tanska | ABV: 10% | Tyyppi: Pale Barley Wine | Arvosana: 4½

Tanskalainen Amager on useasti täällä sivustolla esiintynyt, ja syy on se, että yleensä panevat hyvin. Nyt panivat todella hyvin! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä