banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Maaliskuun oluttapaaminen - Sokkotestissä kotimaisten oluiden kirjoa
17.3.2015 klo 18:26 Veikko

Maaliskuussa pöhistiin allekirjoittaneen residensissä Etelä-Haagassa. Tuttuun tapaan trollasin vieraita sokkotestillä. Hyvään tuotteeseen kuuluu hyvä tarina ja toisinaan myös ärsyttäväkin hype, jonka tykkään aika ajoin minimoida. Sokkotestissä onkin tarkoitus päästä maistelun ytimeen nollaamalla ennakkokäsitykset ja odotukset.


Maku on äärimmäisen subjektiivinen aisti ja mielestäni oluen maistelussa täytyy pitää hifistely minimissä tai kohtuuden nimissä. Erottautukaamme viinieliitistä. Olut kuuluu kansalle, siitä saa olla mieltä. Absoluuttista olutta ei ole. Uniikkeja olutkokemuksia sen sijaan on.

Kaikki sokkotestatut oluet

Asiaan. Kotimainen pienpanimokenttä laajenee entisestään ja erilaisten tyylien määrä pistää pään pyörälle. Valitsin testiin mahdollisimman erilaisia oluita ja suht tunnistettavia tyylejä, ja sellaisia joita ei kollektiivisesti olla vielä arvosteltu.

Sokkotestiin päätyivät seuraavat:

Mysteeriolut #1: Saimaan Juomatehdas - Brewer’s Special Saison
Vehnäinen tuttavuus, jota ei saisoniksi kukaan tunnistanut. IPA:ksi arvailtiin katkeruuden vuoksi.
3-

Mysteeriolut #2: Stadin panimo - Ultimator Vaalea Doppelbock
Tuhti, maltainen ja ryhdikäs. Häämää myöskin katkeruudellaan.
3+

Mysteeriolut #3: VASP - Prykmestar Double I.P.A.
Tämäkin jäi mahdollisesti liian lämpimäksi, mutta toimi silti oivallisesti. Maltaisen marjainen, makea ja hennon katkera. Ei tätä DIPA:ksi uskoisi. Toimii.

Mysteeriolut #4: Malmgård - Emmer Tripel
Oma ennakkosuosikkini jäi pahasti edeltäjiensä jalkoihin. Tuppasi jäämään pliisuksi kokonaisuudeksi. Toki tarjoilin tämän erheellisesti n. 10 asteisena.
3+

Mysteeriolut #5: Finlandia Sahti - KUUKAUDEN OLUT (SAHTI)
Sahtia olin jo tovin halunnut maisteluun saada. Nyt reipastuin ja nappasin pullollisen Alkosta matkaan. Kaikki tunnistivat sahdiksi. Hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Oikein oivallinen.
4-

Kyllä, kajauttakaa ilmoille hymni! Häntäpään pitäjä ja altavastaaja kahmi eniten pisteitä. Sahti tosin painii omassa sarjassaan. Sitä kun ei varsinaisesti voi muihin oluisiin verrata. Silti sensaatio! Kuukauden Olut on siis Kuukauden Sahti!

Testi yllätti myös isännän. Pelkän etiketin perusteella odotin oluilta jotain muuta. Maku yllätti. Tuli todettua, ettei etiketti tai nimi aina korreloi oluen sisältöön. Olkoonkin niin, että oma käsitys erilaisistä tyyleistä vaihtelee ja kuten sanottua, absoluuttista olutta ei ole. Olutta ei siis määritä pelkästään sen nimi, vaan sen luonne.

Mainittakoon myös, että tuli sählättyä lämpötilojen kanssa, joten optimit lämpötilat saattoivat heitellä muutamalla asteella. My bad, mut näillä mentiin.

Hauskana sattumana tämä testi poiki todennäköisesti Vaahtokruunun ensimmäisen tupla-arvostelun. Brewer's Special Saisonin analysoitiin tovi aikaisemmin. Lue täältä edellinen arvio. Tätä ja sokkotestin tuloksia verratessa voidaan vetää karkeita johtopäätkösiä seuraavasti:

A) Se mitä etiketissä lukee aiheuttaa vähintäänkin lievän placeboefektin

B) Oluiden jaottelu eri tyyleihin on erittäinkin suuntaa-antavaa informaatiota

C) Olutnautinto vaihtelee tilanteen mukaan. Kokemukseen vaikuttaa ainakin lasi, ympäristö, seura, vuodenaika, tunnelma, mieliala.... ja tietenkin se oleellinen lämpötila, jonka vaikutuksia tuli helmikuussa testattua. 

D) Seuraavassa sokkotestissä testataan ainoastaan jo aikaisemmin maisteltuja oluita ja verrataan edelliseen arvioon.

Prikallinen testioluita iso


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä