banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Helmikuun oluttapaaminen – lämpötilavertailu
11.3.2015 klo 17:28 Pete

Vaahtokruunu on alun perin lähtenyt liikkeelle neljän insinööriopiskelijan toimesta. Tälläkin hetkellä jäsenistöstä suuri osa on insinööriopiskelijoita. Tämähän tarkoittaa sitä, että jopa oluen maistelusta saadaan analyyttistä ja tieteellistä kokeilua. Helmikuussa päätti illan isäntä Pete pitää pienen lämpötilatestin, missä havainnoitiin miten lämpötilat vaikuttavat oluen makuun, runkoon ja muuhun olemukseen. Todettiin, että kyllä se vaikuttaa.

Testailu toteutettiin siten, että lähtökohtana on neljä lämpötilaa. Hieman liian pitkäksi aikaa pakkaseen unohtunut olut, joka on jo aivan liian kylmä, eli 2 astetta. Sitten yleiset optimilämpötilat, eli 8 ja 14 astetta. Sitten vielä viimeiseksi testattiin kaikkien rakastama huonelämmin olut, mikä meidän tapauksessamme oli 22 astetta. Optimilämmöt toteutettiin lämpötilaohjatulla jääkaapilla, jonka tarkkuus oli 0,5 astetta.

Lämpötilakaavio

Laitilan kukko Vehnä

Tässä on olut, joka selvästikin suosii eniten kylmää lämpötilaa. Vaikutuksen huomaa siitä, että lämmön kohotessa maut muuttuvat tunkkaisiksi, jopa metallisiksi. Samoin vaahtoa alkaa muodostumaan heti suussa, minkä vuoksi suutuntuma romahti reippaasti. Tämän testin selvä häviäjä on tässä.

Youngs bitter

Tämän oluen selvin piirre oli, että se kestää hyvin lämpötilan muutoksia. Tätä voi juoda selvästi kylmänä, mutta parhaimmillaan se on siinä vaiheessa, kun on se hetken aikaa odottanut pöydällä jääkaappista ottamisen jälkeen. Kuitenkaan ei kannata pakkaseen unohtaa. Selvästi parhaat tulokset saatiin 14 asteen tietämillä. Lämpötila kuitenkin tuo tunkkaisuutta olueen, mikä vaikutti reilusti loppuarvosanaan. Kuitenkaan ei aiheuta itsemurhaisia ajatuksia juoda tätä huoneenlämpöisenäkään.

Oyster Stout

Tämän testin tasalaatuisin olut, joka kuitenkin kärsi lämpenemisestä. Liika lämpö hävittää kaiken maun, ja olut alkaa muistuttaa väljähtynyttä vaikka ei sitä vielä olekaan. Huomiona kuitenkin, että 8 – 14 asteen välillä on optimilämpö, joten kannattaa siinä pitäytyä.


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä