banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


OlutExpo 2014 - paljon oluita, paljon ihmisiä
27.10.2014 klo 13:31 Mara

Tervehdys!

24.10 - 26.10 Helsingin Kaapelitehtaalla ollut OlutExpo 2014 on nyt nähty ja maisteltu. Mitä jäi siis käteen ja suuhun? Poikkeuksellisesti äänessä Mara, koska osallistuin kaikkina tapahtumapäivinä expoilun oluttäytteiseen maailmaan.

Ihmisiä.

Ja lisää ihmisiä.

Viimeaikaisten tapahtumien johdosta expossa oli suorastaan tungosta perjantaina ja lauantaina, ja kuulemma jossain vaiheessa iltaa jonotkin olivat olleet Kaapelitehtaan ulkopuolella kymmeniä kiermurtelevia metrejä. Onneksi kaikki sujui sopuisasti ja olutta sai melko nopeasti, kiitos poleteilla toimineen maksukäytännön.

Mutta istumapaikkoja oli mielestäni tapahtumassa melko vähän, pöytiä olisi mahtunut helpostikin useampi lisää ilman, että ne olisivat blokanneet ihmisten kulkua.

Istumapaikkojen vähyys kuitenkin selvisi, kun sain perjantaina vaihtaa muutaman sanan expon järjestäjän Mikki Nymanin kanssa. Hänen mukaansa istumapaikkojen rajallisuus johtui, ei ehkä niin yllättäen, lakipykälistä. Koska kyseessä oli alkoholia sisältävä tapahtuma eikä mikään mehuexpo, anniskelualueet olivat tarkkoin rajattuja, nyt pöytäpaikkojen muodossa. Onneksi "seisomapöytiä" löytyi, joihin pystyi kätevästi nojailla.

Lauantaina Vaahtokruunu kuunteli paneelikeskustelua alkoholijuomien mainontakiellosta. Keskustelijoina olivat kansanedustaja Mikeal Jungner, toimitusjohtaja ja panimoliitonhallituksen jäsen Teemu Lehto ja toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi EHYT ry:stä sekä alankomaalainen Henri Reuchlin, Euroopan Oluenkuluttajien liiton EBCU:n puheenjohtaja, jota olisi pitänyt päästää enemmän ääneen. Keskustelun juontajana toimi kuvassa oikealla puolella oleva Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.

Keskustelu porisi mainontakiellon ympärillä. Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että alkoholin ulkomainontakiellon sivuvaikutukset (mm. Koffin hevoset ja somehässäkkä) ovat rasittavia, ja lakia pitäisi hienosäätää.

Teemu Lehto nosti esiin mielenkiintoisen pointin siitä, että ketkä oikeasti lobbaavat tätä lakia läpi. No tottahan toki, iso bulkkipanimot ovat Lehdon sanojen mukaan siellä taustapiruina. Myös Jungner hyväksyi tämän mietteen, ja oikeastaan varmisti sen. Isot panimothan faktuaalisesti hyötyvät tästä lakiasiasta eniten, sillä some-maailma takaisi myös pienille, ihan mikropanimoillekin, mahdollisuuden pitää ääntä itsestään ja tuotteistaan.

Tämän asian tiimoilla keskustelu velloi. Kaikki olivat yhtämieltä siitä, että alaikäisille mainostamista pitää vähentää, mutta niin, kuis näissä urheilutapahtumissa sitten. Lehto yhdessä Jungnerin kanssa olivat siitä lähes samoilla jäljillä, että alkoholituotteiden mielikuvamainontaa pitää vähentää, koska jos alkoholista tehdä "semmoinen salainen juttu", niin totta kai nuoria kaikki kielletty kiinnostaa. Jos alkoholia mainostettaisiin edelleen, mutta ihan asiallisen asiapitoisesti ilman mitään sensuelleja naismalleja tai jylhiä maisemia, tämä olisi heidän mukaan se tie, jolle Suomen kuuluisi lähteä. Täysi ei täyskiellolle.

Sari Aalto-Matturin mielipiteet ja väitteet olivat ympäripyöreitä, ja ainakin itsestäni vaikutti, että hän olisi jäänyt kahden tulen, Lehdon ja Jungnerin, väliin puheenjohtaja Kähkösen hiillostaessa taustalla. Aalto-Matturin sanainen anti ei kuitenkaan ärsyttänyt, oli hänelläkin ihan hyviä pointteja.

Summa summarum paneelikeskustelun osalta. Uusi alkoholimainonta on liian epäselvä ja sitä tulee hienosäätää. Miten sitä sitten hienosäädetään onkin sitten toinen juttu. Katsotaan, että päästäänkö sanoista tekoihin.

 

Sunnuntaina omien arvioideni mukaan väkimäärä olisi ollut melkein puolet pienempi kuin perjantaina tai lauantaina, jolloin pöydän ääreen pääsi helposti istumaan ja makustelemaan oluita. Muutamia sanoja siis oluista!

To Øl Sur Mosaic oli perjantaina maistelluista oluista paras. Ensireaktio tämän oluen mausta oli "NO NYT!!!!!!!". Siis huh. Muikean sitruksisen hedelmäsalaattisen ruohoisen mättään metsämarjaisen happaman karhean katkerahko maku vei Maran kielen mennessään. Mieleen tuli hedelmäpiirakka. Nami. 4+/5 tälle pamahtaa.

Tulihan perjantaina käytyä myös BrewDogin valikoimaa kielellä hyväilemässä, mutta mikään ei oikein vakuuttanut, oli liikaa makuja ja turhaa tannista alkoholia.

Lauantaina ehdottomaan dopingmattomaan huippusuoritukseen hienosti liitäen ja tasaiseen laskeutumiseen ylsi norjalainen Nøgne Ø Kriek of Telemark. Tämä pirtsakan punaposkinen olut tarjosi kielelle helvadan moisen happamuuden, ihan överin. Nauratti lähes ääneen. Niin kirsikkamaisen ja metsämarjamaisen hapan olut, että huh. Omaan makuuni tämä oli expon parasta antia, melkein edelleenkin maistuu suussa sen överihapan marjapommi. Helposti ainaskin 4,5/5!

Lauantailta myös To Øl Jule Mælk on erittäin mainitsemisen arvoinen, sysimustan makean, melkein imelän, kahvin ja suklaan tarjoama olut oli namia.

Sunnuntaina suosittiinkin sitten aika paljon suomalaista. Yllä oleva herkullinen vaniljaportteri Ruosniemen Vahtimestari tarjosi nimensä mukaisesti oivaa vaniljapöhinää ja suklaista hedelmää. Hyvin mukava! Ehdoton 4/5!

 

Myös Panimo Hiiden Leimaus oli sangen herkullinen ja mielenkiintoinen mango-habanero-olut. Alussa maussa on selvästi raikasta mangoa ja jälkimaussa polte tuntuu, mutta runko on hitusen liian kevyt. Kuriositeettina toimiva kuitenkin! 3,5/5.

 

Että tällaista. OlutExpo 2014 oli mielestäni viimeaikaisten tapahtumien varjossa erittäin hyvin toteutettu. Olutvalikoima oli loistava ja mielenkiintoisia vieraita oli saatu paikalle puhumaan. Myös viski oli hyvää.

Mutta saapa nähdä mitenkä on tilanne vuoden päästä, onko silloin expoa ollenkaan. Jännityksellä odottaen ja hyvää yötä toivottaen, hei.


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä