banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Olutta Latviassa – Prieka!
5.10.2014 klo 10:47 Veikko

Veikolla on asiaa, sillä Vaahtokruunu on nyt myös epävirallinen matkailublogi! Ajatus reissuoluista heräsi jo keväällä kun pistäydyin Riikassa. Kirjoitin jopa tekstinkin, mutta se jäi kovalevylle muhimaan. Nyt se saa kuitenkin luvan ulostautua kätköistään.

Toukokuu 2014

Kävin lomailemassa Riikassa, Latviassa. Olutreissuksi tätä en ollut ajatellut, mutta semmoiseksi se enemmän tai vähemmän muuntautui. Tietämykseni Latviasta oli kovin vähäistä (eikä kummempaa nytkään) ja maana se ei juurikaan herättänyt tunteita. Tosin, lomalle oli päästävä ja hintataso kiehtoi. Ennen matkaa selvittelin vain tärkeimmät: perustiedot pääkaupungista ja olutpaikat.

Nopealla googlailulla Latvia ei vaikuta olutmaalta. Kaksi paikkaa herättävät kuitenkin mielenkiintoni: ALEhouse ja Labietis. Samoja paikkoja suosittelee myöhemmin myös eräs paikallinen kirurgi. Sen tarkemmin talojen tarjontaa tutkimatta piirrän turistikartalle kaksi ympyrää, joihin päätän lyhyehkön visiittini aikana suunnistaa.

ALEhouseen saavutaan jo ensimmäisenä päivänä. Olemme käppäilleet kaupungilla jo hyvän aikaa ja kuuma päivä on saanut lomailijat janoisiksi. Pieni huikokin kutittelee jo mahassa.

Arkisena iltapäivänä ALEhouse vaikuttaa kovinkin rauhalliselta ja väljältä. Siihen vaikuttanee myös maltillinen sisustus ja avarat tilat. Baariin tultaessa kurkistan ensiksi pieneen myymälään, josta oluita saa ostaa mukaan. Tarjolla on talon omia tuotteita ja importtikamaa kohtuuhinnoin. Silmäni alkavat kiilua.

Baarin puolelta tilaamme juotavat, minulle talon oma Medusa IPA (oivallinen) ja seuralaiselle Magners. Ja toki evästä: burgeri, ranskalaiset ja sipulirenkaat. Ruokien jälkeen nautiskelen vielä jälkkäriksi Mikkellerin Single Hop IPA:n. Hintaa koko herkuttelulle kertyy 20€. Hymyilyttää.

Seuraavana päivänä otan epävarman suuntiman Labietikseen. Heti ei löydetty perille vaan harhaillemme tovin ja päädymme puotiin, joka osoittautuu perinteikkään latvialaispanimon Valmiermui┼żan myymäläksi. Tänne on hyvä eksyä. Puodissa on tarjolla paljon luomutavaraa: juomia ja kaikenlaista pikkupurtavaa. Tilaan mukillisen kvassia eli perinteistä venäläistä rukiista tehtyä janojuomaa. Siman ja kotikaljan sekoitusta muistuttava juoma toimi mainiosti pieneen janoon ja kuumuuteen. Ei lienisi kovin vaikeata valmistaa Vaahtokruunun nanopanimossakaan.

Huilattuamme otan suuntiman uudelleen ja tähtäämme uudestaan kohti Labietistä. Tällä kertaa onnistaa ja päädymme hämärähkölle sisäpihalle, josta hävöksissä ollut paikka löytyy. Vihdoin, ja kannatti!

Astuessamme pieneen panimo/pubiin sieraimiimme tärähtää rehellinen mäskin tuoksu. Babushka keittelee vierrettä salin toisella puolella. Ihastelen kiehtovaa tilaa ja marssin tiskille. Höpöttelen kotvan nuorehkon työntekijän kanssa. Selviää, että panimo on avattu vastikään, mutta oluita on valikoimissa useampaakin sorttia, joista tarjolla on aina kerrallaan kahdeksan olutta. Valinnanvaikeus iskee, joten päädyn tilaamaan maisteluprikallisen kaikkia oluita.

Juttua syntyy.

Koska en kirjoita olutarvostelua, en viitsi syynätä jokaista olutta tarkasti. Prikkaan mahtuu niin IPA:a, stouttia, lageria kuin vehnääkin. Ensimmäisenä huomaan oluiden metsäisyyden marjoineen ja havupuineen. Helt okej, indeed! Kiehtovia oluita. Oikein talonpoikaisasennetta!

Oluiden jälkeen päätän ostaa pari olutta kotiinviemisiksi. Aikaisemmin jututtamani työntekijä valuttaa toisen oluen rehellisesti muovipulloon ja toisen saan lasipullossa.

ALEhousessakin käydään vielä ennen kotiinpaluuta. Ostan pari isompaa herkkupulloa kotiinviemisiksi. Taas hymyilyttää.

Labietiksen oluet nautiskelimme myöhemmin Unden kanssa ja totesimme oluiden mystisyyden. Jälkimmäistä olutta kuvailessa vuoristorata lienee osuvin sana. Makuja tosiaan löytyy. Huh. Suosittelen lämpimästi, mikäli Labietiksen tuotteisiin jossakin törmää.

 

Jotenkin näin sujui taannoinen Latvian reissu. Kannatti lähteä. Ja pysykee taajuudella: piakkoin on luvassa lisää reissutekstiä. Enpähän kerro mistä. Lue ite.


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä