banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Hikinen Pussikaljatesti 2014
16.7.2014 klo 01:42 Veikko

unto, mara, kalliot

Hei, olen Veikko ja kesän viimein saavuttua päätin suurena pussikaljan ystävänä järjestää pienehkön testin selvittääkseni ultimaattisen puistokaljan. Yritin simuloida autenttista pussikaljatilannetta, mutta oluiden arvosteleminen vanhaan Vaahtokruunu-tyyliin osoittautui vaikeahkoksi hyvinkin erilaisen ympäristön vuoksi. Eikä edellisillan pitkäksi venähtänyt juhliminen auttanut asiaa, vaan teki oluiden nauttimisesta jopa vastenmielistä.

Niin tai näin, tärkeimmiksi arvostelukriteereiksi asetin hinnan, maun ja juotavuuden. Todellisen pussikaljan hinta ei ylitä viittä euroa, sillä puistoista harvemmin lähdetään makunautintoja hankkimaan. Toki humaltuminen ei ole, ei meilläkään, itse tarkoitus.

Pussikaljoja harvemmin juodaan vain yksi, mutta hyvä testi tarvitsee valikoimaa, ei volyymia. Testiin päätyi viisi erilaista mallasjuomaa, yksi Alkon ja loput eri markettien valikoimista.

Oluet valikoin perustaen omiin kokemuksiini ja mututuntumaan. Mitäs pussikaljoja sen kummemin miettimään. Jälkeenpäin tuli toki todettua testin olleen ehkä liiankin lagerpainoitteinen, mutta sitä taidetaan puistoissa useimmiten kiskoa. Ja todettakoon, että viidennen oluen kohdalla makujen erotteleminen kävi jo melko hankalaksi.

Oluita ei siemailu laseista tai mukeista, sillä olisihan puistokaljat niin muuttuneet vallan piknikiksi. Rehellisesti tölkin suusta ja tölkki mieheen. Puistokaljoja ei jaeta.

Oluiden arvosanat määräytyivät kokonaistunnelman mukaan. Olut, jos mikä on setuppijuoma, sillä makunautintoon vaikuttaa iso määrä muuttujia, kuten ympäristö, seura ja yleinen olotila. Raatimme setuppi oli seuraavahkonlainen: semiaurinkoinen ja lämmin sää, kalliot, kaupunkimaisema, lauantaijatsit, tutut naamat ja se viheliäinen dagen efter.

Arvosteluita luettaessa kannattaa ottaa huomioon, että häilyvän pussikalja-arvosanan lisäksi oluille on saatettu antaa ”todellinen” arvosana, johon ei kuitenkaan ole luottamista. Luvut on vain lukuja, lukekaa teksti ja testatkaa itse.

Näitä oluita fiilistelimme:

#1: Sinebrychoff Koff III

Ensimmäisen oluen virkaa toimitti allekirjoittajan ehdoton ennakkosuosikki pussikaljoille. Punainen ystäväni veresti kuitenkin raadin edellisillan juhlamuistoja jokseenkin puistattavalla tavalla.

Hinta: n. 2,50€ / l 

Maku: heikko

Juotavuus: kylmänä helppo, lämpimänä haasteellinen

Pussikalja-arvosana: noin 2

#2: Nobelaner

Lidlin herkku, tuttavallisemmin ”Nöbis”. Miedon maltainen, saksalaisempi ja helt okej, ikävää jälkimakua lukuunottamatta.

Hinta: n. 2,34€ / l

Maku: parempi kuin Koff

Juotavuus: ok

Pussikalja-arvosana: 2

#3: Laitilan Kukko Lager III

Laitilan panimon talonmaun huhutaan olevan dimetyylisulfidimainen. Joku raadista älysi senkin mainita ja kohta jo kaikki löysivät oluestaan kesä- ja hernekeittomaisia vivahteita.

Hinta: n. 5,20€ / l

Maku: parempi kuin edelliset, DMS saattaa hämätä

Juotavuus: ok

Pussikalja-arvosana: 2½

#4: Olvi Sandels Vehnäolut

Vanhan kunnon Everstin vehnäisempi ilmentymä yllättää lungiudellaan ja perusvarmalla maullaan. Tässäpä varsinainen puisto-olut.

Hinta: n. 5,00 €/l

Maku: miellyttävä

Juotavuus: hyvä

Pussikalja-arvosana: 3+

#5: Stella Artois

Astetta ”hienompi” pussikalja Alkosta. Pullo todettiin huonoksi pussikalja-astiaksi. Ehkä asettamani pullonavaajakielto ei miellyttänyt juryä... Häviää muille kilpailijoille mitäänsanomattomana ja lämmenneenä.

Hinta: 8,58€ / litra

Maku: miedosti mieliä jakava

Juotavuus: niinno

Pussikalja-arvosana: 2-
 

Olutmaistelun luontoäänet:

 

Kyllä, tarkkasilmäisempänä lukijana saatoit huomata, että himoitun ja arvostetun Kuukauden Olut -tittelin vie tällä kertaa Sandels Vehnäolut! Tätä olutta voidaan pitää myös Vaahtokruunun Virallisena Pussikaljaoluena 2014.

Näin näillä oluilla saavutettiin hiuksen hieno hiprakka, joka sopii kesäiseen puistoon, mutta häiritsee oluiden makumaailman tarkempaa tutkiskelua. Hifistely ei olekaan pussikaljan tarkoitus. Mutta mikäs sitten on? Sitä ei tässä testissä selvitetty... ehkäpä vielä joskus.

Testin aikana heränneitä huomioita:

Todettakoon vielä lopuksi, että ensi kesänä järjestän uuden testin uudella setupilla... ja virkeillä mielillä.

tölkit, roskat, bisset
 


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä