banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Vaahtokruunun lasitesti! - Mistä mikäkin on tehty?
8.5.2014 klo 15:42 Pete

Joku aika sitten tuli villi idea, jota varmasti jokainen olutharrastaja on joskus tullut ajatelleeksi. Mitä todellista merkitystä olutlasilla on sen maun ja olemuksen kanssa? Tätä hiukan pohdittuani päätin, että minullahan on semmoinen mahdollisuus järjestää. Keräsin lasit kasaan ja kutsuin jäsenet koolle.

Kaikki lasitestin lasit

Testi suoritettiin seuraavalla tavalla: 3 eri olutta, 6 eri lasia ja kaikki lasit rinnakkain. Jokaisesta oluesta oli tarkoitus arvioida neljä eri ominaisuutta: maku, tuoksu, ulkomuoto ja kokonaisuus. Näiden neljän kategorian alle tuli laittaa oluen kohdalla kolme parasta lasia järjestykseen. Testissä tarkoituksena oli jättää lasit pöydälle joksikin aikaa, minkä seurauksena tarkastelimme lämmön vaikutusta ja väljähtymistä näin ”mutu”-tuntumalla.

Oluet joita käytettiin testeissä:

Testin lasit: (Klikkaa linkkiä päästäksesi suoraan oikeaan kohtaan)

Testissä emme ottaneet suuresti kantaa oluiden arvosteluun, vaan pääpainona olivat tällä kertaa lasit. Voit silti lukea arvostelut klikkaamalla yllä olevia linkkejä.

Mitä millekin oluelle?

Kaikkein absoluuttisimman arvion olisi saatu, jos olisimme varanneet hieman enemmän eri oluttyylejä pöytään, mutta tätä testiä tulemme jatkamaan tulevaisuudessa. Kannattaa tietenkin miettiä, että mitä haluaa oluelta. Erot ovat huimat, vaikka kyseessä ei ole kuin vain lasivalinta. Tämän testin parhaimmisto on seuraava:

 

Suomenlinnan pils

                             Ulkonäkö          Tuoksu              Maku                 Kokonaisuus

1.                         Tuoppi               Konjakki            Tuoppi               Tuoppi

2.                         Ale                      Ale                      Ale                      Ale

3.                         Konjakki            Tuoppi               Konjakki            Trappist / Konjakki

 

 

Mufloni Stout

                             Ulkonäkö          Tuoksu              Maku                 Kokonaisuus

1.                         Tuoppi               Konjakki            Kuohuviini        Kuohuviini

2.                         Kuohuviini        Malja                  Konjakki            Konjakki

3.                         Konjakki            Tuoppi               Tuoppi               Tuoppi

 

Kaiserdom Vehnä

                             Ulkonäkö          Tuoksu              Maku                 Kokonaisuus

1.                         Vehnä                Ale                      Malja                  Ale

2.                         Kuohuviini        Malja                  Ale                      Vehnä

3.                         Trappist             Tuoppi               Kuohuviini        Kuohuviini

 

Testin tulokset olivat melko selviä. Monessakaan kohtaa ei tullut tilannetta, jossa ei kukaan osannut sanoa suoraa mielipidettä asiaan. Yllättäjäksi muodostui kuohuviinilasi, jonka ei olisi aivan helposti olettanut kuuluvan olutlasien parhaimmistoon. Nämä testin tulokset eivät välttämättä ole yhteneviä yleisten käytäntöjen kanssa, vaan kaikki ovat osallistuneiden mielipiteitä.

 

Kuohuviinilasi

Lasi joka osaa yllättää. Otin tämän lasin aluksi mukaan aivan vitsillä, mutta loppujen lopuksi pohdittiin, että onneksi otin. Lasi säästää hyvin hapot sisällään. Jos haluaa, ettei olut väljähdy nopeasti, kannattaa valita tämä lasi.  Lasi perusoluen kanssa ei tuo makuja ja eikä varsinkaan tuoksuja kovin vahvasti esille, mutta kevyiden stouttien kanssa tämä lasi pääsee ehdottomasti omiin vahvuuksiinsa. Lasin muoto tuo maut ohuena vanana kielelle, mikä estää ohuiden oluiden keveyttä puskemasta esiin. Tämä kuitenkin aiheuttaa katkerien mutta kevyiden oluiden kanssa sen, että katkeruus jyrää muun makumaailman.

Konjakkilasi

Kuten moni varmasti jo tietääkin, on konjakkilasin muoto omiaan tuoksun ja maun vahvistamiseen. Tämä pieni lasi pääsee parhaimmilleen vahvojen tuoksujen ja makujen kanssa. Testaajat eivät tästä oluesta alkaisi mitään lagereita tai pilssejä juomaan, mutta vahvoja makuja sisältävät oluet sopivat sitäkin paremmin. Lasi pyöristää makuja ja säilyttää viileyden muita paremmin, mutta kuitenkin pidemmän päälle alkaa hävittää makuja muiden sekaan. Joissain tapauksissa voi puhua jo liian korostuvistakin mauista.

Ale-lasi

Tällä hetkellä kaikilla olutharrastajilla tulisi olla vähintään yksi tällainen lasi kaapissaan. ”Alemalja” on parhaimmillaan miltei kaikkien oluiden kanssa. Maut tulevat vahvasti esille, tuoksu pääsee nenään maistaessa ja kaikki on tasapainossa.  Testaajat huomasivat, että erityisesti oluiden hedelmäisyys korostuu lasissa ja onkin sitä myöten sopivampi vehnäoluen kaveri, kuin normaali vehnälasi. Joissain tapauksissa saattaa jopa pehmentää makuja jopa liikaa. Erityisesti katkerot pyöristyvät eniten tämän lasin kanssa. Se voi olla hyväkin juttu joissain tapauksissa, mutta monesti meidänkin seurasta on kuulunut: ”Oluen pitää olla katkeraa kuin elämä!”

Tuoppi

Kaikista ravintoloista ja baareista löytyy aina perus tuoppi. Oluen kuin oluen voi tämmöisestä juoda, mutta tämä ei anna siitä kaikkein parasta kuvaa itse oluena. Arvostelijat pitävät siitä, että tässä lasissa normaalit lagerit ja pilssit näyttävät parhaimmalta, vaikkakaan eivät aina pääse suurimpiin ulottuvuuksiin. Jos kaapista löytyy vain maitolasi ja oluttuoppi, niin suosittelemme sen tuopin kuitenkin valitsemaan. Tässä vahvistuu silti oluen pääraaka-aineet oikealla tavalla.

Vehnälasi

Arvostelijoiden pettymys. Testin jälkeen ilmaan jäi pyörimään keskustelu, jossa käsittelimme vehnäolutlasin merkitystä maailman olutkulttuurissa. Pääsimme tulokseen, että merkitys on esteettinen ja tunteellinen. Lasissa ei vahvistu maut, ei tuoksut eikä ulkonäkökään pääse hirveän huimiin lukemiin. Vaahtoa jopa saattaa kertyä liikaa tähän lasiin. Pohdimme myös vaahdon muodostumisen merkitystä lasissa ja huomasimme, että sillä on vain marginaalinen vaikutus oluen väljähtymiseen. Eräs arvostelija totesi, että ”toimii vain kukille kesäisin.” Vaahtokruunu ei pidä tästä lasista arvostelussa, mutta terassilla ei ole juurikaan parempaa.

Trappist-malja

Kaikille trappist oluiden ystäville tuttu malja, on erittäin erikoinen näky niille, jotka eivät oluesta juurikaan välitä. Muoto muistuttaa karkkikulhoa ja monen mielestä semmoiseksi se myös kuuluu. Tästä huomasimme, että lasi vaatii erittäin vahvan oluen. Tämä lasi ei juurikaan säilytä happoja, eikä siinä ole juurikaan monia muitakaan ominaisuuksia. Lasin sisältö lämpenee turhan nopeasti vaikka lasiin ei koskisikaan. Arvostelijoiden mielestä tätä ei kannata ostaa erikseen tietyn tyyppisille oluille omaan kaappiin. Maailmassa on monia muitakin hyviä laseja. tämä on enemmän fiilistelylasi niinkään kuin normaaliin oluen juomiseen soveltuva.

 

Testi oli monien mielestä erittäin onnistunut ja yllättävä. Ainakin allekirjoittanutta kiinnosti kyseinen testi. Saman oloinen testi tullaan järjestämään jatkossakin eri oluilla, mutta odottakaamme hetki ja antaa tämän sulatella. Jos oman maistelulasin ostamista voi suositella, niin ale-lasi on ehdottomasti kannattavin ostos. Se käy kaikkiin tarkoituksiin ja sen rinnalle ei välttämättä muita laseja tarvitse. Toki se ei kaikessa pärjää, mutta varmasti saa rahoilleen vastinetta.

Lasitietous siirretään Vaahtokruunun tietoa sivulle lähitulevaisuudessa ja sinne kartutetaan tietoa aina uusien testien ilmaantuessa.

Näihin kuviin ja tunnelmiin ja hyvää kesää toivottaen

Pete


Arvostelu
Amager Marianna The Moody MILF 15.7.2019
Maa: Tanska | ABV: 10% | Tyyppi: Pale Barley Wine | Arvosana: 4½

Tanskalainen Amager on useasti täällä sivustolla esiintynyt, ja syy on se, että yleensä panevat hyvin. Nyt panivat todella hyvin! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä