banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Peten Panimo Palsta – Reseptien päivittelyä
3.10.2013 klo 21:45 Pete

On taas aika katsastaa sisälle Peten kotipanimoon ja erityisesti, mitä itse herran pään sisällä möyryää. Viime kerrasta on kehitetty laitteistoa ja reseptiä, minkä vuoksi myös tulokseksi tuli paljon parempaa olutta.

Muutamia kehitettäviä ongelmia löysin oman laitteistoni puolelta. Vaikka kylmälaukku onkin noin keskimäärin hyvä laite pitämään lämpöä, ei se riittänyt kuitenkaan kovin pitkälle. Tunnin aikana lämpötila ehtii laskea jopa kymmenen astetta ja laiskana ihmisenä ei hirveämmin kiinnosta olla koko ajan lisäämässä lämmintä vettä joukkoon. Kuitenkin ongelman ratkaisin sillä, että lisätään astiaan lämmitysvastus. Kävin sitten hakemassa RST materiaalista valmistetun 500W lämmitysvastuksen, minkä avulla voi helposti säädellä lämpöä. Tarkoituksena on vielä kehittää kylkeen automatiikka, joka tarkkailee ja automatisoi lämpötilaa. Tämä viritys mahdollistaa myös yksivaiheinfuusiomäskäyksen sivuun sysäämisen ja ottamaan käyttöön vähän monipuolisemman mäskäystekniikan.

Kehitettävää on myöskin suodatuksen puolella vielä. Vaikka nykyinen ”bazooka-t” tyyppinen rakennelma onkin melko hyvä, on siinä omat ongelmat. Kuten jo aiemmin sanoin: ”Olen laiska ihminen”, tarkoittaa se myös sitä, että laitteistojen jälkisiivous tulisi olla mahdollisimman helppoa. Itse en pidä hirveämmin pussimäskäyksestä, vaan mielestäni on kuitenkin tämäkin tehtävä niin sanotulla ”oikealla” tavalla. Seuraavaksi siis tulen rakentamaan astian pohjaan pienillä reijillä varustetun valepohjan, joka sitten pitää mallaspatjan paikallaan ja rupan siivoaminen helpottuu.

Mutta mitä tein reseptille? Reseptin pohja oli hyvä ja totesin, että ainakaan vielä testikäytössä en sitä ala muuttamaan. Kuitenkin halusin tämän tutun pohjan ympärille tehdä pieniä kokeiluja. Tämän takia aloin kokeilemaan humaloida olutta eri tavalla. Kokeilin siis viittä eri humalalajiketta: Magnumia, Cascadea, Northern Brewer, Amarillo ja Challenger. Näitä käytin niin, että Magnum ja Northern Brewer tulivat katkerohumaliksi ja loput aromihumaliksi. Sitten päätin mitä tyyppiä siitä pitäisi tulla, eli missä suhteessa pitäisi kaikkia sekoittaa ja kuinka paljon. Ja koska syksy on märkää ja olen katkera sille että kesä on ohi, tuli oluttyyliksi IIPA (Imperial IPA), jonka EBU olisi 99. Humalaa siis tuli paljon.

Lopputulokselle kävi kuin kävikin hyvin. Saatiin IIPA:a aikaiseksi ja tulos on kypsymässä. Parin kypsytys on kuitenkin takana ja päätin pari pulloa kokeilla, että mitä lopputulokseksi tuli. Vaikka tuoksussa on minua henkilökohtaisesti haittaava aromi ei se makuun kuitenkaan vaikuta. Maku on pehmeä, sitruksinen ja keskitäyteläinen. Hieman makeutta on pehmentämässä, mutta ei liikaa. Jälkimaku on pitkä ja tottuneenakin IPAn juojana jää katkero pyörimään vielä kielen päälle useammaksi minuutiksi. Tulos oli samea ja lasin reunaan jäi vahva pitsi. Arvosanaa en anna omille tuotoksilleni vaan sen tekevät muut.

Jään siis tälläkin kertaa maistelemaan omia tuotoksiani ja laittamaan uutta satsia tulemaan joulua varten. Jään mielenkiinnolla odottelemaan mitä tuleman pitää.


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä