banneri rssFeed Etusivu Arvostelut Tietoa Liity

Blogi


Peten Panimo Palsta – Se puhtaus, se puhtaus
18.8.2013 klo 21:32 Pete

Kesä on mennyt ja panimo taas hurahti käyntiin. Edellisestä mäskäyksestä on nyt aikaa ja laitteisto on saatu korvattua uudella välineistöllä. Miksi? Kerronpa siitä hiukan.


Mäskäyslaitteistoni rakensin monen hyväksi katsomalla 32 litran kylmälaatikko- ja kattilajärjestelmällä. Kylmälaatikkoon rakensin niin sanotun bazooka-t suodattimen, jotta erillistä suodatusastiaa ei tarvita. Kattilana toimii Bilteman 25 litran hanallinen kattila, mistä kuitenkin hana alkoi jumittamaan ensimmäisen käytön jälkeen. Rakennuksessa tuli kuitenkin ongelmia suodattimen suuttimen kanssa, koska kunnollisen läpiviennin tekeminen oli työkaluillani ja budjetillani hankalaa. Kuitenkin sain kaiken toimimaan niin kuin pitääkin, eikä ongelmia syntynyt vuotamisen tai muun suhteen. Lämpömittarina toimii Prismasta ostamani kinkkumittari, jossa on myös ajastin, jolloin samalla laitteella voi tarkkailla lämpöä ja aikaa. Seuraava vaihe olikin sitten suunnitella resepti.

Reseptinä käytin hyvinkin yksinkertaista 4kg viking malt -ohraa ja kilon verran vastaavaa vehnää. Mäskäyksen toteutin yksivaiheinfuusiomäskäyksenä 68˚C lämpötilassa. Humaliksi valitsin Magnum 20g:1h, Cascade 20g:1h ja Hallertau mittelfrüh 20g:5min. Hiivana kokeilin Wyestin London Ale (1028), jota paikallinen kauppias suositteli.


Hiivan aktivoinnissa tuli pienoinen ongelma, koska en huomannut katsoa hiivan olevan jo vanhentunutta. Periaatteessa tämä ei vaikuta mitään, mutta aktivointiaika on huomattavasti pidempi verrattuna tuoreeseen hiivaan. Kuitenkin aikanaan sain aktivoinnin onnistumaan ja mäskäys meni suhteellisen hyvin. Vasta myöhemmin ymmärsin mitä vierteen kierrättäminen suodatusvaiheessa tarkoittaa, koska en saanut sitä kunnolla suodatettua ja varmasti suuri osa sokerista jäi vielä mäskin sekaan. Kuitenkin ominaispainoksi sain aikaiseksi 1.062, mikä tässä tapauksessa tarkoitti noin 5,5% olutta. Ei muuta kuin olut käymään ja odottamaan pullotusta ja maistelua.


Maistelussa huomasin hienoisen ongelman. Olut nimittäin maistui aivan hirveän suolaiselle. Kuten varmaan kirjoituksestakin huomasitte, jäi puhdistus todella vähälle. Mäskäyslaitteessa olisi ollut hyvä kierrättää yksi kierros kiehuvaa vettä, jotta kaikki lika olisi saatu irrotetuksi. Näin en kuitenkaan tehnyt jolloin luultavammin jostain on päässyt bakteeri pilaamaan koko oluen. Ei ollut mitään miellyttävää juotavaa, olut aiheutti vain pahaa oloa. Harmittavasti koko satsi meni pilalle.


Vaikka kuitenkin edellinen annos oli pilalla, ei masennuttu vaan virheistä opitaan. Nyt ollaan taas viisaampia ja ensi kerralla tehdään enemmän oikein. Taas on uutta suunnitelmaa valmiina ja toteutusta aletaan tekemään lähipäivinä. Siihen saakka nautin tällä kertaa kaupan antimista, koska aina ei voi onnistua!


Arvostelu
Hitachino Nest Anbai Ale 22.4.2019
Maa: Japani | ABV: 7,5% | Tyyppi: Hedelmäolut | Arvosana: 3½

Japanilainen hedelmäolut on japanilaista ume-hedelmää hyödyntävä, ja sehän tässä tuoksuu ja maistuu! Lue lisää!Yhteistyössä:Yhteistyössä
Vaahtokruunu twitterissä
Kalenteri Kalenteri
Valitettavasti uusinta tapahtumaa
ei ole vielä merkitty kalenteriin!
Tarkistathan myöhemmin uudelleen.
Facebook
Copyright Vaahtokruunu 2013 / Site development by Petteri Huppunen Rekisteriseloste | Uutiskirje | Ota yhteyttä